Επικίνδυνη η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Επικίνδυνη η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Αρ. Πρωτ. 6154/16.02.2010

Προς Υπουργό:

Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

Έντονο είναι το ενδιαφέρον που παρατηρείται από τους καταναλωτές-καπνιστές, σχετικά με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Οι κατασκευαστές του συγκεκριμένου προϊόντος, το παρουσιάζουν ως έναν υγιεινό τρόπο καπνίσματος, με σκοπό την υποβοήθηση των καπνιστών ώστε να κόψουν το κάπνισμα. 

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν καρκινογόνες και τοξικές ουσίες, επικίνδυνες για την υγεία. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί το γεγονός, ότι δεν έχει αποδειχθεί από την επιστημονική κοινότητα η ασφάλεια του προϊόντος αυτού, αλλά ούτε και η βοήθεια που προσφέρει για τη διακοπή του καπνίσματος. Αντίθετα, αυτό που προσφέρει, είναι να αποτελεί υποκατάστατο του τσιγάρου και μάλιστα γίνεται ιδιαίτερα ελκυστικό σε νεαρές ηλικίες. Παρατηρείται, επομένως, μεγάλο κενό ως προς την ασφάλεια χρήσης του συγκεκριμένου προϊόντος και των προτύπων ασφαλείας και ποιοτικών ελέγχων που διαθέτει.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Σκοπεύει να προχωρήσει στην ανάκληση του συγκεκριμένου προϊόντος από την ελληνική αγορά;

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να προστατεύσει τους καταναλωτές και ιδιαίτερα τα άτομα νεαρής ηλικίας, από την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου;

Απάντηση Υπουργείου